Atelier Malkovich - Metamorph
Metamorph

Metamorph/
Ruud van der Zanden en Gert-Martijn Zwartsenburg

Metamorph is bedoeld voor de multidisciplinaire kunstenaar. Deze heeft behoefte aan een rustige ruimte voor het ontwikkelen van ideeën, een werkruimte voor het maken en uitoefenen van kunst en een ontspanningsruimte. Deze ruimtes zijn nodig om de verschillende stadia van creëren (chaos, rust en reflectie, experiment en uitvoering) te kunnen doorlopen. Om zo goed mogelijk bij het ontwerpproces aan te sluiten dient de atelierruimte door de kunstenaar 'eigen' gemaakt te worden en moet daarom eenvoudig van gedaante kunnen veranderen. Ook dient het atelier geschikt te zijn om er langere tijd te verblijven.

Het ontwerpproces is introvert en verlangt een compacte omgeving. Via een lang entreegebied uitgerust met een pantry en een natte cel bereik je een bijna zes meter hoge ruimte, die geschikt is als fotostudio of om te schilderen of kunstobjecten te maken. De tribune geeft je de mogelijkheid om op verschillende hoogtes te werken. De schuifdeur aan de voorzijde bestaat uit policarbonaat isolatiepanelen en laat diffuus licht door. De ramen kunnen worden verduisterd. Een trap leidt naar de eerste verdieping met een ruimte gesitueerd aan het grote panoramaraam en een ruimte zonder direct daglicht. Deze twee ruimtes worden gescheiden door een service-kast met alle benodigde voorzieningen, zoals centrale verwarming en andere nutsvoorzieningen en draadloos internet. Deze voorziening vormt als het ware de levensader van het Metamorph-atelier.

Het maken van kunst is één ding, maar het 'verkopen' ervan iets anders.
Daarom moet het atelier kunnen worden omgetoverd in een expositieruimte door het letterlijk naar buiten te openen, te exponeren: met een tribune die eenvoudig over rails naar buiten kan worden gerold. Onder de tribune bevindt zich bergruimte. In de gevel is een projectiescherm aangebracht dat van binnenuit wordt aangelicht. Bij een expositie kan aan de andere kant van het atelier de schuifdeur worden geopend. Zo ontstaat er een grote expositieruimte die voor iedereen toegankelijk is. Ook is het mogelijk om een binnenexpositie te organiseren. Hiertoe is een projectscherm bevestigd met een schuifdeur, en kunnen wanden, de verschillende niveaus en zelfs de tribune gebruikt worden om het eindresultaat te tonen. Het Metamorph-atelier is uitgevoerd in een uitdagende kleur waardoor het een duidelijk herkenbaar object wordt.

Uitgangspunt is een efficiënt gebruik van de locatie. Daarom zijn de zijgevels blind uitgevoerd zodat zijdelings kan worden aangebouwd. Het is ook goed mogelijk om meerdere Metamorph-ateliers te schakelen. Het gebouw wordt eenvoudig samengesteld door assemblage van prefab houten elementen. Alle materialen zijn duurzaam en geschikt voor hergebruik. Het gebouw wordt zo geconstrueerd dat het demonteerbaar is. De rails voor de tribune bestaan uit afgedankte spoorrails.